Maleri

Maleriet som en visualisering med bilder


Vemund Hakvåg inspireres av gamle teknikker innen klassisk maleri og strekker seg  mot å gi maleriene sine romlig plastisitet. Har som mål i bildemaling å få til en helhet med form og farger som harmonerer. Jeg personlig føler at et maleri fritt for "gåstoler" blir en motpol til vår digitale hverdag. Jeg tror bilder fra  det forestilte og det fysiske som er basert på en hjerne og to øyne blir vinneren av vår epoke også. Maleri og kunstneriske teknikker basert på enøyd frosset fotolinse (kamera) blir for kjedelig, upersonlig, enkelt og masseprodusert til å overleve tidens utsortering.
Projisering av en oppstilling ved hjelp av en linse var allerede i bruk på 1420- tallet se David Hockney "secret knowledge", det realistiske bildet var skapt. Vincent Van Gogh, Edvard Munch (etterhvert) og Paul Cezanne var alle tre med forskjellig uttrykk i et opprør mot det salongmalerne og fotorealistiske maleriet som linsen skapte. Peter Paul Rubens og Michelangelo er blant de største klassikerne som har eksistert og som formidlet bilder utfra hodet og modell. I dag er salongmaleriet tilbake i nye klær, men tegneferdigheter som kan skape noe nytt på selvstendig basis blir nok etterhvert en mangelvare. 

For min del er utfordringen å skape bilder som datamaskinen ikke klarer. Med andre ord skape et skille mellom grafisk design og gode bilder.